fairygallery

Over onze donkere natuur…

Dark Nature gothic fairy printSommigen van jullie weten dit of konden het al raden, maar iedere elf die ik maak heeft haar eigen betekenis. Zo nu en dan wil ik de boodschap van zo’n elf onthullen. Deze week heb ik gekozen om over Dark Nature te schrijven. Ik moet zeggen dat ik de reacties op Dark Nature op zijn minst intrigerend vind. Mensen die met donkere kunst of Gothic art bezig zijn, houden meestal meteen van haar. Maar heel wat spiritueel georiënteerde mensen die ik ontmoet, vinden haar helemaal niet zo leuk. Omdat ze er niet lief en vriendelijk uitziet, krijg ik dan te horen.

Wat we willen verbergen over onszelf

En dat is fascinerend, want Dark Nature gaat over onze eigen schaduwzijde. Onze verborgen kantjes, die we liever niet aan de buitenwereld laten zien.  Het deel dat we niet aanvaarden van onszelf: “Zo ben ik niet!” roepen we dan luid. We gaan onze kwetsbaarheden ontkennen of verbergen. Zo kan iedere positieve karaktereigenschap ook een negatieve worden, en omgekeerd. Zelfvertrouwen kan je bijvoorbeeld op vele manieren verder helpen in het leven, maar slaat het om in arrogantie, dan kan dit wel voor problemen gaan zorgen in de omgang met anderen.

Het ontstaan van onze schaduwzijde

Door onze opvoeding en door de jaren heen krijgen we te horen over hoe een “goed” persoon zou moeten zijn. Een eenvoudig voorbeeld: als je als kind lief en gehoorzaam bent wordt er van je gehouden, anders ben je stout en word je misschien zelfs gestraft. Zo bouw je je eigen overtuigingen op van hoe jij denkt dat het zou moeten zijn. Wat hier niet in thuis hoort, wordt verborgen gehouden en zo ontstaat je schaduwkant.

Ontdek je eigen schaduwzijde

Hoe kan je nu best je schaduwzijde ontdekken? Denk aan een ander persoon die je vreselijk irriteert en schrijf op wat de eigenschappen zijn die je precies irritant vindt. Erger je je bijvoorbeeld aan mensen die steeds in de belangstelling willen staan en enkel over zichzelf praten? Jij bent zo niet, jij denkt aan andere mensen, jij vraagt naar hoe ze zich voelen, enz… Irriteert het je mateloos dat die persoon er niet eens aan denkt om het ook eens over wat anders dan zichzelf te hebben, dan is de kans groot dat je eigenlijk stiekem ook wel eens jouw verhaal wil doen. Je wil de ruimte en de vraag krijgen om eens wat over jezelf te vertellen. M.a.w. eigenlijk zou jij ook wel een beetje willen zijn als de persoon die jou zo irriteert.

Dark Nature Fairy

Kijk in de spiegel

Ieder mens die je tegenkomt fungeert eigenlijk als een spiegel. Ze wijzen je op je eigen onhebbelijkheden, maar wij projecteren ze op de andere personen. Je eerste reactie zal zijn dat je dit gaat ontkennen, want “Je wil zo helemaal niet zijn! Absoluut niet!” Maar als je wat dieper gaat graven en je bewust ermee omgaat, ga je ontdekken dat er heel wat andere zaken aan de oorsprong van je reactie liggen.

Maar het werkt ook andersom. Ben je bijvoorbeeld iemand die regelmatig complimentjes geeft, dan is waarschijnlijk je motief dat je ernaar verlangt om zelf ook eens een positieve bevestiging te krijgen van anderen.

Aanvaard jezelf

Door zelfinzicht kan je werken aan je eigen gedrag en iedere negatieve eigenschap ombuigen naar een positieve karaktereigenschap. Ben je bijvoorbeeld tot het inzicht gekomen dat je snel klaar staat om ongevraagd je mening op te dringen, dan kan je hierin oefenen door eerst open te staan voor het verhaal van anderen. Je kan dan beseffen dat gewoon een luisterend oor aanbieden soms voldoende is.

Eigenlijk komt het er op neer dat ieder mens al deze eigenschappen in zich heeft, positief of negatief.  En dat we onszelf aanvaarden zoals we zijn. Onze hele wereld bestaat nu eenmaal uit tegenstellingen; yin, yang, weet je wel?  😉

Tot de volgende keer

Kathleen xx

Category: Blog |

6 comments on “Over onze donkere natuur…”

 1. Hallo Kathleen,
  Wat ben jij vlijtig……… Weer een prachtig object klaar !
  Ik voel me zo ” lui ” , ben nog zoekende naar een thema voor volgend
  jaar ! Het gezichtje met de doordringende ogen, ze kijkt echt in de spiegel,
  ook de kleuren……… Goed gekozen Kathleen !! Toch weer mysterieus,
  veel succes en bedankt, ik heb genoten ! xxx Olly.

 2. Hoi Olly,

  heel erg bedankt voor je lieve woorden. Ik moet je wel zeggen dat het een elf is die al wat langer af was. Ik heb haar gekozen om uit te leggen wat haar betekenis is… Veel succes met je eigen poppen en ik wens je nog veel inspiratie!

  Groetjes,
  Kathleen xx

 3. Hey Kathleen, wat een prachtige tekst heb je gemaakt over onze eigen duistere kantjes. Heel leerrijk voor iedereen! Doe zo verder 🙂
  Warme groet
  Rit

 4. Dankjewel, Rit!

 5. Kathleen wat leuk dat je een artikel hebt geschreven bij je werk. Leuk om te lezen wat jouw gedachten waren bij dit stuk.

 6. Hoi Petra,
  het leek me inderdaad fijn om mensen even laten mee te leven waar ik mee bezig ben en wat de boodschappen zijn van mijn elfen. Ontzettend leuk om te horen dat je er wat aan had… 🙂

  Groetjes,
  Kathleen