fairygallery

Over Kathleen

Elfen

Al mijn elfen zijn “full sculpts”, wat wil zeggen volledig uit klei geboetseerd, “one of a kind” (uniek) en gemaakt van polymere klei, zoals fimo, Prosculpt of Living Doll Light. Ik gebruik enkel de beste, natuurlijke materialen voor de afwerking, zoals zijde voor de kleding en angora voor het haar. Ik schilder de elfen met genesis verf.

Door de jaren heen zijn heel wat verzamelaars van over de hele wereld eigenaar geworden van één van mijn poppen. Ik ben de oprichtster van www.belgiandollartists.com. In 2008 won ik de Poppenring in Ahoy en werd ik lid van Dabida. In de zomer van 2009 exposeerde ik op the doll art exhibition in Dubai.

Hoe het begon

Kathleen Engelen

Jaren geleden, het moet zoiets rond mijn elfde geweest zijn, kwam mijn moeder thuis van een hobbybeurs. Ze had boekjes meegebracht over hoe je allerlei dingetjes kon boetseren met fimo-klei, waarvan ik toen nog nooit had gehoord. Ook had ze enkele pakjes van deze fimo-klei in verschillende kleurtjes bij.

Ik ben er toen mee aan de slag gegaan, en ik was meteen verkocht. Tijdens mijn kinderjaren heb ik dan ook heel wat beertjes, muisjes, speeldozen, e.d. geboetseerd. Tot ik enkele jaren geleden Diane Guelinckx tegen kwam, en zag dat je deze prachtige elfen kon maken van fimo. Ik ben een cursus met haar gaan volgen, en dat was het begin!

Kunst

Tot mijn 18de volgde ik na school tekenlessen op de kunstacademie. Later volgde ik ook nog opleidingen juwelen ontwerpen, fotografie, beeldhouwen en glasblazen. Maar mijn grote passie bleef het boetseren van elfen.

Ik boetseer elfen omdat ze zo vrouwelijk en ongrijpbaar zijn. Ik hou ervan om hun kwetsbaarheid en sereniteit weer te geven in mijn ontwerpen. Hun vleugels zijn een symbool van vrijheid, iets waar ik erg op sta. Iedere elf is een uiterlijke expressie van een innerlijk visioen en het maanlicht is mijn voornaamste inspiratiebron. Zachte aardetinten en witte tonen met een feeërieke sfeer zijn karakteristiek voor mijn werk.

Andere poppenmakers

Als je zelf met elfen boetseren bezig bent, zie je natuurlijk beter dan iemand anders wat andere poppenmakers kunnen. Je weet hoe moeilijk het is, en wat je er voor moet doen. Ik ben een grote fan van het werk van Tine Kamerbeek, Wendy Froud en Virginie Ropars. Ook ander kunstenaars als Floria Sigismondi, Kaat Tilley en Hiroshi Nonami zijn een inspiratie voor me.