fairygallery

Doll Prague 2013

Hoi iedereen,

ik ben ondertussen alweer een aantal weken terug thuis van Doll Prague. Eerst wil ik nog even zeggen dat ik mijn reflexcamera niet bij me had, dus alle foto’s zijn genomen met mijn compact toestel. De kwaliteit is wat minder, maar ik hoop dat het je een beetje de sfeer weergeeft.

Waar zal ik beginnen? Misschien met te zeggen dat Praag en de tentoonstelling geweldig waren. Ik had een uitnodiging gekregen van Bohdana Klátilová,die de Doll Prague tentoonstelling organiseert, en was met enkele andere leden van DABIDA gaan tentoonstellen gedurende drie heerlijke dagen. Het was echt fantastisch, samen met Saskia Hoeboer, Caroline van Stiphout, Marlaine Verhelst, Francisca Marcus, Christine Polis en haar man Benoit Polvêche.

Het was een redelijke uitdaging om daar te geraken met drie koffers en slechts twee armen! 😀 Eerst brachten mijn ouders mij met de auto naar het treinstation. Daar nam ik de trein richting luchthaven, maar ik moest dan onderweg nog een keertje overstappen. Niet makkelijk, maar ik heb het gedaan! 🙂 De vlucht duurde iets minder dan een uur. Dan werd ik met de taxi naar het appartement gebracht waar ik verbleef met Christine, Benoit en Caroline. De eerste avond kwam ik nog laat aan, dus ik ben meteen mijn bed in gekropen.

Toen ik de volgende dag op de tentoonstelling aankwam, was ik zo verwonderd. Het Michna Paleis, waar het evenement plaatsvond, was zo mooi! Ik kwam de andere DABIDA leden Saskia, Marlaine en Francisca tegen en we begonnen onze poppen te etaleren op onze tafel. Hoewel die uiteindelijk goed gevuld was en onze werken heel verschillend, werd het toch een mooi geheel.

dabida doll prague

Onze tafel met de DABIDA leden: Saskia Hoeboer, Marlaine Verhelst, Caroline van Stiphout, Kathleen Engelen (ikke! 😉 ), Christine Polis, Francisca Markus en Benoit Polveche.

doll prague

Het Michna Paleis

Heel wat poppenkunstenaars en verzamelaars van over de hele wereld kwamen samen op dit mooie event. En geloof me, ik voelde me in de poppenkunsthemel! Heel wat andere vrouwen voelde zich ook zo, je zag het gewoon aan de glinstering in hun ogen!! 😀 We geraakten er maar niet over uitgepraat! Heb je die schitterende porseleinen pop daar gezien? En het prachtige borduurwerk op die poppenkleding? En dat hele fijne zijden fluweel ? En zo ging het drie dagen aan een stuk!! hahaha

Op een keer probeerde ik een praatje te slaan met een vrouw die duidelijk genoot van ons werk, maar ze sprak helaas geen Engels. Ze riep haar man erbij, hij moest vertalen. Ze begint te praten en te praten, heel enthousiast met allerlei gebaren hoe prachtig alles was. Na een tijdje stopte ze met praten zodat haar man kon vertalen. En hij zegt heel gewoon in het Engels: “Ze vindt het prachtig” Lol. Tja, dat vatte het hele verhaal wel heel erg kort samen, denk ik…

Door al dit mooie werk van andere artiesten en de mooie kwalitatieve stoffen en borduursels te zien raakte ik helemaal geïnspireerd. Terwijl we naast onze tafel zaten, praatten we heel wat over boetseren, kostumering, borduurtechnieken, enz… Ik kan zeggen dat ik heel wat heb bijgeleerd gedurende die drie dagen.

Ik ontdekte heel wat goede poppenmaaksters die ik nog niet kende en ontmoette heel wat artiesten die ik enkel via het internet kende. Het was geweldig om E.J. Taylor en zijn werk te zien.  De lieve dames Laura Scattolini  en Siu Ling Wang hadden hun ruimte enkele meters van de onze. Het was geweldig om eindelijk hun poppen een keer in het echt te kunnen bewonderen. Het is fijn om de details in hun werk te kunnen zien, die niet altijd te zien zijn op foto’s.

doll prague Christine Polis, Laura Scattolini and me

Christine Polis, Laura Scattolini en ik

Kathleen Engelen and Siu Ling Wang

De eerste avond gingen alle exposanten naar een avondfeestje met diner op een mooie cruise op de Vltava rivier. Ondertussen konden we genieten van het prachtige uitzicht op Praag. doll prague the cruise

En dan over Praag zelf, ik moet zeggen dat ik meteen verliefd ben geworden op de stad. De mooie beschilderde voorgevels, de marktpleinen, de kerstdecoratie, het voegt allemaal wat magie toe aan de stad. Het licht veranderde zo mooi gedurende de dag. Het zwakke licht van de avondzon scheen door de mist over de Vltava rivier en gaf de stad een mysterieuze sfeer die ik nooit heb meegemaakt. Het is echt een magische stad. Prague

Het viel op dat poppen een groot deel uitmaken van de Tsjechische cultuur. Over heel de stad zijn er wel marionettenwinkeltjes te vinden, allemaal gevuld met mooie handgemaakte houten marionetten. marionette shop in Prague

Ik bezocht wel drie Mucha tentoonstellingen in Praag, lol. Ze waren allemaal de moeite waard! Ik ben een grote fan van art nouveau, en Christine en Benoit ook, dus het was een plezier voor ons om deze kunstvorm te verkennen doorheen de ganse stad. Ons appartement was vlakbij de Karelsbrug, dat gaf het voordeel dat we er een paar keer per dag voorbij kwamen.

Hier zijn wat foto’s van de Doll Prague tentoonstelling:

En hier zijn wat foto’s van Praag zelf:

Ik hoop dat jullie hebben genoten van het artikel en de foto’s. Bedankt iedereen voor de steun! Het betekent echt veel voor me!

Fijne kerstdagen en een gelukkige Nieuwjaar!

Kathleen xx

Category: Blog |

12 comments on “Doll Prague 2013”

 1. Thank you so much for taking the time for letting us know and for sharing so much beautiful pictures .
  The first time I saw many artists was in Paris in 2006 and I was so HAPPY and much more that I wrote what you know …. I saw Siu and Laura, and also Hannie … and much more artists and also a doll of E.J .. Many years after, I see that young artists and less young artists continue to share, meet and try to travel and make this art ALIVE .
  I just love you all
  Thank you Kathleen, a hug to a sweet fairy

 2. Thank you, Aude. I remember the first doll shows I visited years ago, too. I met Hannie Sarris, and Yvonne Flipse and their work for the first time. And many other artists, of course. It sure was a magical feeling. It’s a joy to see that others that come to see my work, feel the same magic as I did back then.

  Kathleen xx

 3. This was a great report! Thank you, Kathleen!
  I love Prague and it was a wonderful show!: )
  Hugs,
  Gabriella

 4. Hi Gabriella,
  it sure was a wonderful show. And it was very nice to meet you there, we had such a great talk.

  hugs to you, too
  Kathleen

 5. Wat een mooi verslag!

 6. Bedankt, Mariet!

 7. Een prachtig verhaal, Kathleen.
  Het is duidelijk dat je hebt genoten, doe zo verder.

 8. Hoi Hilde,
  ik heb er inderdaad van genoten, en fijn om te horen dat het artikel dat weergeeft.
  groetjes,

  Kathleen

 9. Hallo Kathleen,

  Wat een leuke foto’s ! Ook een verscheidenheid in poppen.
  Ongetwijfeld hebben jullie genoten en ook veel gezien !
  Bedankt voor de moeite die je gedaan hebt, wens jou ook een heel
  fijn Kerstfeest, zeker een creatief en gezond 2014 ! Nog veel succes !
  Veel liefs Olly.

 10. Hoi Olly,

  er was echt een heel grote verscheidenheid aan poppen, inderdaad. Heel erg leuk om te zien, en we hebben ervan genoten. Ik wens jou ook nog heel veel succes en hopelijk tot op de dabida-dag!
  Kathleen xx

 11. Hi Kathleen,

  Prachtig verslag! Dit zorgt weer voor heel wat nieuwe inspiratie! Goe bezig!!!

  xxx

 12. Bedankt Katie!

  Inderdaad, ik heb heel veel ideeën opgedaan! Nu maar aan de slag om er wat mee te doen!! 😀

  Kathleen xx