fairygallery

De mysterieuze dryaden onthuld

dryad fairy sculptureDe laatste elf die ik maakte heet Dryad, een boomnimf. Dus kwam ik op het idee om een artikel te schrijven over dryaden. 🙂

Nimfen zijn vrouwelijke natuurgeesten die vertoeven in plaatsen met een prachtige schoonheid. Ze vertegenwoordigen het pure en vrouwelijke aspect van de natuur en verschijnen als mooie en aantrekkelijke dames. Meestal zijn nimfen half ontkleed en hun naaktheid weerspiegelt hun onschuld. De verschillende soorten nimfen lijken op elkaar, maar ze hebben elk hun eigen functie. Ze zijn allemaal dienstmeisjes van de Godin van de natuur Diana.

De naam dryade is een algemene term geworden voor alle boomgeesten, maar oorspronkelijk werden ze dryaden genoemd naar drys in Grieks, wat eik betekent.

Het zijn erg verlegen wezens, behalve in het gezelschap van de godin Artemis, die bevriend was met de meeste nimfen. Dryaden zijn speels en lijken androgyne, alhoewel ze vaak vernoemd worden als vrouwelijk. Deze benoeming is eigenlijk maar een raden, want uiteindelijk bestaan ze enkel uit puur licht en energie.

Elke boom heeft zijn eigen boomgeest, die wordt geboren als de boom ontkiemt en er wordt geloofd dat ze samen sterven met de boom waartoe ze behoren. Al deze boomgeesten hebben hun eigen persoonlijkheid, dat is de reden waarom sommige bomen griezelig lijken, terwijl andere je dan weer lijken uit te nodigen om erin te klimmen.

Dryaden worden vaak afgebeeld met een stam en wortels als onderlichaam, vanaf hun taille zijn het mooie vrouwen. Men zegt weleens dat dryaden kunnen gaan van boom tot boom, terwijl hamadryaden onlosmakelijk zijn verbonden met hun boom.

Hun oorsprong ligt in de Keltische landen, waar de dryaden hun geheimen van de boommagie leerden aan de druïden. De dryaden maken prachtige muziek met hun stemmen, een geluid dat heel verleidelijk is voor mensen. Dryaden woonden reeds in het oude Griekenland, waar ze drayades werden genoemd, dit waren ook vrouwelijke boomgeesten. De meest bekende Griekse dryade was Daphne, die werd opgejaagd door Apollo en werd veranderd in een dryade van een laurier.

De Dryaden orakelkaarten

1001004006586920 Tiziana MatteraTiziana Mattera schreef dit prachtige orakel over dryaden, de boomgeesten met helende krachten. Het is enkel verkrijgbaar in het Nederlands, Duits en Italiaans. 44 bomen weren uitgekozen om de dryaden te vertegenwoordigen. Ik vind het echt een prachtig orakel met mooie tekeningen en boodschappen. Trek een kaartje om de boodschap te weten te komen die de dryaden voor je hebben. Tiziana geeft bij iedere dryade ook een ritueel.

Dryaden in kunst

Josephine WallJosephine Wall, een fantasy kunstenares uit Engeland maakte dit schilderij, Dryade en de boomgeest, één van mijn favoriete schilderijen. Ik ontmoette Josephine enkele jaren geleden persoonlijk, ze is een ontzettend lieve dame. Bij elk schilderij hoort een gedicht, ook bij dit:

Deep in an enchanted forest one of natures best kept secrets is revealed. As the sun lights up the leafy glade two hearts are joined in a magical embrace. The powerful tree spirit draws his dryad lover up into his arms and plants a kiss upon her willing lips. They are closely watched by spirits in the trees, rejoicing in the perfect union.

Meer van haar kunst vind je hier: http://www.josephinewall.co.uk

dryad and treespirit
tree spirit linda ravenscroft Linda RavenscroftLinda heb ik ook ontmoet enkele jaren geleden. Ze is een geweldige fantasy kunstenares uit Engeland en heeft al heel wat boeken geschreven over hoe je elfen kan schilderen. (En die heb ik natuurlijk 😉 ) Hier is haar boomgeest.

Haar website: http://www.lindaravenscroft.com/

Susan SchroderTijdens mijn zoektocht op het web naar Dryaden in de kunst, kwam ik de geweldige werken tegen van Susan Schroder. Ze is een fotografe en een traditionele kunstenares, en ze combineert haar talenten om deze prachtige fantasy kunst te maken.

Bekijk hier haar andere werken: http://www.susanschroder.com/

dryad
James Fodor tree spirit James Fodoren als laatste wil ik je deze mooi dryade nog voorstellen door illustrator James Fodor

http://jamesfodor.com/

Ik hoop dat jullie er wat van opgestoken hebben en tot over twee weekjes,

Kathleen xx

Category: Blog |

10 comments on “De mysterieuze dryaden onthuld”

 1. Hoi Kathleen ,
  het is echt genieten telkens je nieuwsbrief er is , en je werk is heel mooi
  liefs Diane xxx

 2. Hoi Diane,

  dat is fijn om te horen. Ik kan er ook altijd zo van genieten als ik jouw nieuwsbrief krijg met je nieuwe elfjes!! 😀

  Kathleen xx

 3. Heel erg leuk en interessant, Kathleen, dit stukje over dryaden. Ik ben weer wat wijzer en geïnspireerd :-). Liefs, Francisca

 4. Hoi Francisca,

  wat fijn om te horen dat je geïnspireerd bent geraakt!!

  Kathleen xx

 5. Hoi Kathleen,
  heel mooi en super gedaan. Ook de tekst is heel leuk en fijn om te lezen. Hoop dat we nog veel te zien krijgen. grtjes

 6. Hoi Josianne,

  bedankt hoor, is fijn om iedereen een beetje te laten mee genieten van de elfenwereld en al zijn mysteries…

  Kathleen

 7. Hallo Kathleen,

  Wat een energie heb je! Leuk, het schrijven over de mysterieuze
  wezentjes. Houd zelf ook van mystiek, veel succes en bedankt!

  Liefs, xx. Olly.

 8. Hoi Olly,

  kan me voorstellen dat jij ook van mystiek houdt, ben ook altijd gefascineerd door jouw werken en de mooie verhalen eromheen.

  Kathleen xx

 9. I love all the drawings up top, I love art and I love to draw, but I could never do something like this if I try.

 10. Hi Shaniqua,

  thank you for your comment. Just keep drawing if that’s what you love, do what you love, after all that’s all that matters! 😀

  Kathleen xx