fairygallery

Ontdek de bloemenelfjes

Alhoewel er heel wat verschillende soorten elfen bestaan, denken de meeste mensen bij het woord “elfen” aan bloemenelfjes. Ze zijn nu eenmaal het meest bekend, en ik heb ervoor gekozen om deze week een artikel te schrijven over deze kleine schattige wezentjes.

Bloemenelfjes zijn kleine kinderelfjes, meestal met doorzichtige vleugeltjes, die de taak hebben om voor de bloemen te zorgen. De kleine, sierlijke bloemenelfjes gaan gekleed in kleren die passen bij de bloem waar ze bij horen. Ze werken de hele dag om ervoor te zorgen dat hun bloem de juiste kleur en geur krijgt.

Cicely Mary Barker

Cicely Mary Barker is de illustratrice van de zeer bekende Flower Fairies.  Ze maakte in de jaren 20 prachtige tekeningen van bloemenelfjes, die nog steeds in druk zijn. Elk elfje werd afgebeeld met een bloem en bijhorende kleding.

Haar sprookjesafbeeldingen waren erg in trek, en vooral erg geliefd bij Queen Mary, die regelmatig de wenskaarten met de illustraties van de elfjes verstuurde naar vrienden. Naast Cicely Mary’s studio had haar zus een kleuterschool in een kamer van hun huis en de kinderen werden haar favoriete modellen voor haar illustraties.

Hier zijn enkele illustraties van haar bloemenelfjes:

Cicely Mary Barker Fushsia flower fairy Cicely Mary Barker Lavender flower fairy Cicely Mary Barker clover flower fairy

Tal van boeken werden reeds uitgebracht met de illustraties van haar bloemenelfjes, maar het boek “Op zoek naar de bloemenkinderen” is het prachtigste pop-up boek dat ik ooit in mijn handen kreeg. Ik blader er regelmatig door, en het is iedere keer een verwondering. Ik heb een Engelstalig filmpje op Youtube gevonden dat weergeeft hoe wonderbaarlijk het is.

Disney Fairies

De beroemdste elfjes op dit ogenblik zijn waarschijnlijk de elfjes van Disney, tal van boeken en films werden reeds uitgebracht. De verhalen zijn gebouwd rond het elfje Tinker Bell, dat voor het eerst verscheen in 1953 in de film Peter Pan. Het vertelt ons dat de eerste keer dat een pasgeboren baby’tje lacht, er een elfje wordt geboren.

In de Disney Fairies reeks heeft Tinker Bell vijf vriendinnetjes, die elk over een bijzonder talent beschikken. Ze wonen in Nooitgedachtenland in de Elfenvallei. Rosetta is het grappige en charmante bloemenelfje van de Disney Fairies. Haar kleedje is gemaakt van rozenblaadjes en ze woont in een chalet van rozenbloesem.

Rosetta Disney Fairy

Een filmpje waarin Rosetta wordt voorgesteld:

En ook al zijn we al lang volwassen, een Disney film brengt ons toch altijd weer een beetje magie … 😉

Anne Geddes

Anne Geddes is een bekende Australische fotografe die woont in Nieuw Zeeland. Ze werd wereldberoemd met haar originele babyfoto’s. Ze heeft ondertussen een hele reeks boeken uitgebracht, samen met kaarten, kalenders en heel wat andere producten.

In 1996 bracht ze een boek uit, geïnspireerd door de verhaaltjes die ze voor bedtijd aan haar dochters vertelde. “Down in the garden” zoals het boek heet, werd wereldwijd een gigantisch succes. In dit boek transformeerde ze de kleine baby’tjes om in elfjes. Later volgde nog heel wat bloemenelfjes tussen haar foto’s.

Down in the garden Anne Geddes Flower fairy baby

Anne Geddes flower fairy anne geddes flower fairies

Laat me zeker weten als jullie nog ergens bloemenelfjes ontdekt hebben! 😉

Ik hoop dat jullie er weer van genoten hebben, en tot over drie weken!

 

Kathleen xx

Category: Blog |

2 comments on “Ontdek de bloemenelfjes”

 1. Hoi Kathleen,

  Het is weer zo schoon!
  Naar dat boek moet ik zelf ook eens uitkijken, prachtig!!!

  groetjes
  Berlinda

 2. Hoi Berlinda,

  het is inderdaad een prachtig boek en je kan altijd thuis een keertje komen kijken, als je wil. 😉

  Kathleen xx